DENKLİK-DAVALARI

YURT DIŞI DİPLOMA DENKLİK DAVALARI

DENKLİK BAŞVURUSU – MEZUNİYET TANIMA BELGESİ

YURT DIŞI DENKLİK SÜRECİ

** Seviye Tespit Sınavı veya Seviye Tespit Sınavı İle Birlikte Staj Yapma Kararlarına Karşı, Dava Açılarak Doğrudan veya Ders Tamamlama Kararları Sonucu Denklik Belgesine Hak Kazanılması:

            Yurtdışından lisans ve lisans üstü alanlarda mezun olanların, Yurt dışı diploma denklik süreci akabinde başlamaktadır. Mezuniyetin ardından yurt dışı diploma denklik sürecini başlatmak için, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na istenen belgeler ile idari başvuru yapılması gerekmektedir. YÖK denklik, yurt dışı denklik başvuruları, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma Ve Denklik Yönetmeliği hükümleri ve Uluslararası Mevzuat çerçevesince yapılması gereken inceleme ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yurt dışı diploma denklik başvurusu karşı işlem olarak, gerekli şartların taşınması halinde Denklik Belgesi düzenlemektedir. Yurt dışı denklik başvurusu sonucunda , DENLİK BELGESİNİN doğrudan verilmesi hakkında karar çıkmaması durumunda, başvurucular Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın yapmış olduğu SEVİYE BELİRLEME SİSTEMİ (SYBS )’ ne tabi tutulurlar. SYBS SİSTEMİ; Denklik Seviye Tespit Sınavı, Seviye Tespit Sınavı ile birlikte Ders Tamamla, yalnızca Ders Tamamla, Uygulama Sınavı, Staj Eğitimi, Seviye Tespit Sınavı veya Uygulama Sınavı ile birlikte Staj Eğitimi şeklinde ölçme değerlendirme idari kararlarından oluşmaktadır. Kişinin almış olduğu eğitimin yeterli olmasına rağmen Seviye Tespit Sınavı veya Ders Tamamlama ve de diğer Seviye Belirleme Sistemlerine tabii tutulması hukuka aykırı olması sebebiyle DENKLİK İPTAL DAVASINA açılabilmektedir. Denklik davası gerek yurt içi gerekse temel hak ve özgürlüklere ilişkin olarak sözleşme ve uluslararası bölgesel mahkeme kararlarının hukuki gerekçe olarak kullanılabileceği davalar olması sebebiyle karmaşık ve teknik bir konu  olması sebebiyle Denklik davası avukatı yardımı almanız faydalıdır. Belirmek isterizki denklik avukatı , denklik davası avukatı gibi terimler aslımda hatalı kullanımdır. Denklik avukatı , denklik davası avukatı yerine denklik davaları hakkında uzmanlaşmış avukat demek daha doğru olur.

Kişinin Yurt Dışında almış olduğu eğitimin ile Türkiye’deki almış olduğu eğitim arasında ÖNEMLİ FARKLILAR bulunmamasına rağmen SEVİYE TESPİT SINAVI kararı verilmesini Denklik davası İDARE MAHKEMELERİ VE İSTİNAF MAHKEMELİRİ VE DANIŞTAY tarafından haksız bulunarak mahkeme kararı gerekçelerinde SEVİYE TESPİT SINAVI DEĞİL DERS TAMAMALAMA YÖNÜNDE KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ açıkça belirtilmektedir. Kazanmış olduğumuz İPTAL davalarında, YÖK’ün ders eksikliği sebebiyle Seviye Tespit Sınavına karara vererek denklik başvurusunu reddetmesine hukuka aykırı bularak DERS EKSİKLİĞİ VARSA, SEVİYE TESPİT SINAVI DEĞİL DERS TAMAMLAMA KARARI VERİLMESİ GEREKTİĞİ HAKKINDA KARAR VERİLMİŞTİR.

Aşağıda YÖK’ün Seviye Tespit Sınavı Kararının Mahkeme Kararı İle İptali Neticesinde Denklik Kazanılmış Emsal Dava Denklik Belgesi Görülmektedir; ( Foto -1, Fotograph-1 ) ;

yuksekogretim-kurulu

Yukarıdaki müvekkilimize ait “Geçici” ibareli Emsal Denklik Belgesi eklemiş bulunmaktayız. “ Geçici” ibaresinin yer alması nedeni açılan davada ilk derece mahkemesinde denklik davasının kazanılması ardından kararın üst yargıda kesinleşene kadar geçmişte “ Geçici” ibareli denklik belgesi verilmekte, karar kesinleşince “ Geçici” ibaresi olmadan aşağıda Foto-2 deki belge YÖK tarafından düzenlenip müvekkilimize verilmiştir. Denklik Kazanılmış Emsal Dava örneğidir. Denklik davası avukat tarafından hukuki yardımı almanız faydalıdır.

 İnternet sitemize özellikle “Geçici” ibareli denklik belgesinin eklememizin nedeni, Geçici ibareli denklik belgesinde fotoğrafta da göreceğiniz üzere MAHKEME KARARI SONUCU DENKLİK VERİLDİĞİNİN BELİRTİLMESİNİDİR. Yani YÖK’ün Seviye Tespit Sınavı Kararı vererek denklik başvurusunun reddedilip, Seviye Tespit Sınavı şeklindeki RED kararına karşı müvekkilimiz adına dava açılıp, davanın kazanılması ardından MAHKEME KARARI SONUCU DENKLİK BELGESİNİN DÜZENLENDEĞİNİ belirtmek için özelikle bu belgeyi eklemiş bulunmaktayız. Zira Denklik Belgelerinde Denklik davası ile mi yani, MAHKEME KARARI SONUCU DENKLİK Mİ? YOKSA DOĞRUDAN MI DENKLİK VERİLDİĞİ BELİRTİLMEMEKTEDİR.

Foto – 2 , Fotograph – 2 ; Yukarıda Foto – 1 ‘deki hakkında Geçici İbareli Denklik Belgesi düzenlenen davanın kazanılması ardından davanın kesinleşmesi sonucunda düzenlenen kesin DENKLİK BELGESİ ;

Denklik Belgesi

Görüleceği üzere mahkeme kararının gerekçesi ve mahkeme kararı sonucunda tesis edilecek işlem idari yargıda önemlidir. İdari yargıda bir davayı kazanmış olmak her zaman istediğinizi sağlamamaktadır. Mahkeme kararının gerekçesi de önemlidir. Çünkü mahkeme kararının gerekçe içeriği uyarınca idareler, kurumlar işlem tesis etmektedir. Karar gerekçesi, her ne kadar dava kazanılmış olsa da , lehinize tam etki sağlamayacaksa buna göre hukuki yollara başvurmak gerekmektedir. Bu şekilde hak kayıpları yaşamamanız için idari davalarda ve denklik davaları için avukat yardımı almak faydalıdır.

Halk arasında denklik avukatı şeklinde tabirler kullanıldığı, hatta hukuk büromuzla iletişime geçen kişiler denklik avukatı mısınız? şeklinde sorular sorulduğuna şahit olmaktayız. Denklik avukatı şeklinde bir tabir yanlış bir kullanımdır. İdari davalarda uzmanlaşmış hatta özelinde denklik davaları üzerinde uzmanlaşmış avukat tabiri daha doğru bir tabir olacaktır.

Seviye Tespit Sınavı Kararının İptal Edip, DERS TAMAMLAMA VERİLMESİ Hakkındaki  Denklik Mahkeme Kararı ; ( Foto – 3)

Diploma denklik davalarına konu olan diploma denklik başvurusunun reddi kararlarına karşı açılan davalarda, mahkemeler YÖK’ün seviye tespit sınavı kararını iptal edip karar gerekçesinde, YÖK’ün şayet ders eksikliğini gerekçe göstermesi durumunda seviye tespit sınavı kararı veremeyeceği, ders eksikliği gerekçesi en fazla  şart olarak tamamla eğitimine karar verilebileceği şeklinde emsal denklik davası mahkeme karar gerekçeleri bulunmaktadır. İdari yargıda önemli mahkemenin kazanılmasının önemi yanında karar gerekçesinin içeriği çok çok önemlidir. Mahkemeler idarenin yerine geçerek işlem yapamaz ancak idareler; mahkeme kararının gerekçesine göre idare işlemi yapmak zorundadır. Mahkeme kararının gerekçesi davalık idarenin hareket alanının belirler. Bu sebeple bahsettiğimiz üzere idari dava ve özelinde denklik davası özel uzmanlık gerektiren davalardır. Kişiler bu sebeple kendi bireysel dava açmak yerine denklik davası avukat yardımı almaları faydalı olacaktır.

 ** Kalış Süresi Yetersizliği Sebebiyle Verilen Denklik Red Kararları :

Kalış Sürelerinin Yetersiz Olduğu gerekçesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tarafından verilen Kalış Süresi Ret Kararlarına karşılık olarak da İPTAL DAVASI açılabilmektedir. Süre Yönünden Ret kararına karşı İdare Mahkemeleri, YÖK’ün kararını İPTAL EDEBİLMEKTEDİR. DANIŞTAY’ın da yurt dışında eğitiminde kalış süreleri hakkında, öğrencinin okula kaç gün devam etmesi gerektiğinin öğrenci ve okul hakkında hukuki bir ilişki olduğu hakkında İÇTİHATI bulunmaktadır. Denklik Kalış Süresi Red Kararlarına karşı açmış olduğumuz davalarda da mahkemelerin karar gerekçeleri bu yöndedir.

Yurt Dışı Lisans Öğreniminin Kalış Süresinin Yetersiz Olduğu İçin, Denklik Kalış Süresi Red Kararına karşı müvekkilimiz adına kazanılmış olan emsal süre red mahkeme kararı aşağıdadır; yurt dışı eğitimi ve denklik davası açmak için denklik davası avukat tarafından bir yardım almanız faydalıdır.

idare-mahkemesi
idare mahkemesi
bolge idare mahkemesi
bolge idare mahkemesi

MEZUNİYET TANIMA BELGESİ:

Yurt dışı lisans ve yüksek lisans mezunları, denklik yönetmeliği uyarınca, denklik belgesi haricinde, mezuniyet tanıma belgesi başvurusu yapma ve mezuniyet tanıma belgesi alma hakları bulunmaktadır. Mezuniyet tanıma belgesi ve okul tanıma belgesi birbirinden farklı belgelerdir. Tanınan bir okul için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu Mezuniyet Tanıma Belgesi verilmektedir. Tanınan bir okula, mezuniyet tanıma belgesi verilememesi durumunda mezuniyet tanıma belgesi verilmesi için başvurucular dava açma hakları bulunmaktadır. Mezuniyet tanıma belgesi iş hayatında kişi için fayda sağlayan bir belge olması sebebiyle alınması faydalıdır. Mezuniyet tanıma belgesi verilmemesi durumunda açılacak dava sonucunda elde edilecek iptal kararı sonucu, YÖK tarafından tanınan bir okul için gerekli şartlar sağlanmışsa mezuniyet tanıma belgesinin verilmesi gerekmektedir. Yurt dışı eğitim görülen okulun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından tanınıyor olması mezuniyet tanıma belgesinin talep hakkının oluşmasının bir gereğidir.

SORULARINIZ İÇİN DANIŞINIZ;

  ** Yurt Dışı Mezunlarının Ön Lisans ve Lisans Diploma Denklik Başvurusunda Gereken Başvuru Belgeleri;

NOT: Seviye Tespit Sınavı ve Kalış Sürelerinin Yetersiz Olması Sebebiyle Verilen Red Kararlarına Karşı Açılan Diploma Denklik Davaları Hakkında Bilgi İçin Site’den Bilgi Alabilirisiniz.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI İÇİN ÖNLİSANS VE LİSANS DENKLİK BAŞVURULARINDA İSTENİLEN BELGELER

1) Online Tanıma/Denklik Ön Başvuru Formu (Online ön başvuru yapıldıktan sonra formun çıktısı alınarak imzalanır ve listede istenilen başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir)

2) Rıza Beyanı (Rıza beyanı formunun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalı bir şekilde başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir)

3) Kimlik belgesi fotokopisi,

4) Lise eğitimi Türkiye’de tamamlanmış ise;

a) Lise diploması aslı veya

b) Lise diplomasının alındığı okul, Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti

5) Lise eğitimi yurtdışında tamamlanmış ise;

a) “Lise Denklik Belgesi”nin aslı (*) veya,

b) “Lise Denklik Belgesi”nin Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti

6) Tanıma ve/veya denkliği talep edilen diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi

7) Yükseköğretime başlanılan yıl hazırlık öğrenimine tabi olanların hazırlık eğitimi aldıklarına ve başarılı olduklarına dair belge

8) Yükseköğrenim süresince alınan tüm dersleri içeren, ders saatlerini/kredilerini ve ders notlarını gösteren onaylı not çizelgesi aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi

9) Avrupa Birliğine üye ülkelerden alınan diplomalar için Diploma Eki (diploma supplement) aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi (**)

10) Mezun olunan yükseköğretim kurumuna başka bir yükseköğretim kurumundan transfer edilen dersler var ise bu dersleri gösterir onaylı not çizelgesi aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri veya Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi

11) Bir ülkede faaliyet gösteren yükseköğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ülkede faaliyet gösteren yükseköğretim kurumundan alınmış diplomalar için, öğrenim görülen ülke tarafından düzenlenmiş tanıma veya denklik belgesi aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi

12) Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası kuruluşların çatısı altında kurulmuş yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomalara, ilgili yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş tanıma veya denklik belgesi aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi

13) Yükseköğrenim süresince kullanılan pasaportların asılları veya giriş-çıkış tarihlerini gösteren ve işlem gören sayfalarının Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış okunaklı sureti

14) İl Emniyet Müdürlüğünden alınmış giriş-çıkış belgesi aslı

15) Çift uyruklu başvuru sahiplerinin öğrenim süresince öğrenim gördüğü ülkede yaşıyor olduğunu gösterir belge

16) KKTC’de bulunan üniversitelerden mezun olanlar için KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muhaceret Müdürlüğü ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüklerinden temin edecekleri giriş-çıkış bilgilerini gösterir belge

17) Ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayanların, yükseköğretime başladıkları yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)/Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puan koşullarını sağladıklarını gösterir belge veya bu belgelere muadil olduğu Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen belge (***)

18) Tanıma/Denklik başvurusu esnasında teslim edilecek tüm belgelerin RENKLİ fotokopisi

*Söz konusu belge yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Müşavirliklerinden, Türkiye’de ise İl Millî Eğitim Müdürlüklerinden temin edilebilir. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğretim elemanı sıfatıyla çalışacaklar ile kamu kurum ve kuruluşları ile yükseköğretim kurumları tarafından yürütülen veya desteklenen araştırma geliştirme projeleriyle söz konusu kurum ve kuruluşlar tarafından koordine edilen uluslararası programlar veya Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında yer alan projelerde çalışacak yabancı uyruklu araştırmacılardan Lise Denklik Belgesi istenmez.

**Avrupa Birliğine üye ülkelerden alınan diplomalar için Diploma Eki ibraz edemeyenlerin bu durumu açıklayan ve ilgili yükseköğretim kurumundan veya ilgili ülkenin yetkili makamlarından edinecekleri belge.

***Ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayan ve yükseköğretime başladığı yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dünya üniversite sıralamalarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki üniversitelerden mezun olanlardan YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu istenmez.

Uyarı: K.K.T.C. yükseköğretim kurumlarından mezun olan başvuru sahiplerinin ilgili modülde yer alan bilgileri de dikkate alarak başvuru yapması gerekmektedir.

( Liste; denklik.yok.gov.tr adresinden alınmıştır)

Diploma denklik sürecinde başvuru aşaması önemlidir. Hatalı başvuru yapılmamanız için hukuki bir yardımın almanız denklik için avukat yardımı almanız, danışmanız faydalıdır.

  ** Yök Diploma Denklik Başvurusunda E- Devletteki Kavramlar Hangi Anlama Gelmektedir?

Yök Diploma denklik başvurusunda e- devletteki kavramlar hangi anlama geldiği önem arzmektedir. başvuru sırasında e- devletten başuru aşamalarını takip edebilmek için YÖK diploma denklik başvurusunda e- devletteki kavramlar Hangi Anlama Geldiğinin bilinmesi aşamaların öğrenimlesi açısından önemlidir.

DİPLOMA DENKLİK SÜREÇLERİ

1) BAŞVURU İŞLEMLERİ

a) Ön Başvuru: Başvuru sahibi, e-Devlet veya YÖK-Denklik web sayfası üzerinden denklik ön başvurusunda bulunur.

b) Başvuru ve Evrak Kontrolü: Yapılan ön başvurunun ardından başvuru sahibinin kendisi veya resmî vekâletnameye sahip vekili tarafından hazırlanan başvuru evrakı, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına getirilerek, evrak sistem üzerinden birebir kontrol edilerek başvuru tamamlanır.

c) DBYS Kaydı: Başvuru sahibinin, denklik başvurusuna ilişkin her işlemi görebilmesi için dosya, Denklik Bilgi Yönetim Sistemi’ne (DBYS) kaydedilir.

2) ÖN İNCELEME İŞLEMLERİ

a) Diploma Teyit İşlemleri: Öğrenimin doğruluğunu teyit etmek için ilgili kurumlarla diploma teyit yazışması yapılır ve teyit bilgisinin gelmesi beklenir.

b) Yurt Dışı Kalış Süresinin Hesaplanması: Öğrenim süresince yurt dışındaki kalış süresi, Emniyet Genel Müdürlüğünden temin edilen veriler esas alınarak hesaplanır.

3) İNCELEME İŞLEMLERİ

Başvuru dosyası, içerik açısından incelenir (öğrenime dair kredi/saat sayısı, eş değer alan/bölüm vs.).

a) Bilim Alanı Danışma Komisyonu İncelemesi: Dosya, Bilim Alanı Danışma Komisyonuna sevk edilerek akademik görüş talep edilebilir.

b) Üniversite Görüşü: Ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumundan akademik görüş talep edilebilir.

  • Ek Evrak Talebi:  İnceleme aşamasında eksikliği tespit edilen evrakla ilgili olarak başvuru sahibine bildirimde bulunulup söz konusu eksik evrakın tamamlanması beklenebilir.

4) KURUL ÖNCESİ İŞLEMLER

a) Komisyon Raporunun Hazırlanması: İnceleme sonucunda, başvuru sahibinin denklik durumuna ilişkin Daire Başkanlığınca oluşturulan rapor Tanıma ve Denklik Komisyonuna sunulur.

b) Tanıma ve Denklik Komisyonu: Hazırlanan rapor ve başvuru dosyası YÖK’de Tanıma ve Denklik Komisyonu tarafından değerlendirilir ve Yükseköğretim Yürütme Kuruluna nihaî görüş bildirilir.

5) KURUL İŞLEMLERİ

a) Yükseköğretim Yürütme Kurulu: Başvuru sahibinin denklik durumuna ilişkin nihaî karar verilir.

1) Kabul,

2) Ret,

3) Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS).

Sorularınızı Aşağıda Sorabilirsiniz ;

23 Thoughts to “YURT DIŞI DİPLOMA DENKLİK DAVALARI”

  1. Fatih Aydiğdu

    1997 de burslu olarak gittiğim azerbeycan devlet neft akademisi enerji fakültesi elekromekanik mühendisligi bolümünden yuksek mühendis olarak mezun oldum yök ün denklik sinavina tabii tutuldum ve bir üniversiteye denklik tamamlama için yerleştirildim o üniversitede 5 yıla yakin zamanim heba oldu. Halbu ki benim o unuversite de aldigim derslerin bir çogunu da orada almıştim türkçe inkilap tarihi harci dersler. Ayni yil mezun kişiler devlet dairelerine filan çok rahat girip meskekte yükseldiler ben ancak 2004 yilinda ancak mesleğe baslayabildim. Hemde o üniversiteye 2. Öğretim ücreti ödedim yani maddi manevi çok kaybim var. Tazminet davasi açabilirmiyiz yök e bu yüzden.

    1. admin

      Denklik davaları sebebiyle, İdari işlem ve idari eylemden doğan zarar sebebiyle idariye tazminat talepli dava açılabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için başka bir avulattan veya iletişim bölümünde yer alan numaradan hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz

    2. Mehmet Sepin

      ayrıntılı bilgi için hukuk büromuzu arayabilirsiniz

    3. Mehmet Sepin

      Dava açma hakkınız bulunmaktadır. İletişime geçebilirsiiz.

  2. Hatice

    Mehmet bey,
    Peki kıdem hesabında denklik belgesinin verildiği tarih mi yoksa mezuniyet tarihi mi önemlidir?

    1. Mehmet Sepin

      ayrıntılı bilgi için hukuk büromuz ile iletişime geçebilisiniz

  3. abbas enver

    iyi günler ben yabancı Yabancı uyruklu ken yüksek lisansımı ve doktoramı türkiyeden aldım sonra vatandaşlığı aldıktan sonra lisans denkliğine bavurdum. altı ay sonra bana sınav tespit seviyesi karaı çıktı . ben dava açmak itiyorum şimdi yök birimine nasıl yapabilirim.

    1. Mehmet Sepin

      Merhaba, internet sitenin iletişim kısmında telefon numaraları bulunmakta. Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

    2. Mehmet Sepin

      Dava açma hakkınız bulunmata, bölüme göre emsaller bulunmaktadır. İnternet sitemizin iletişim kısmından ofisimize ulaşabilirsiniz. Başka avukatlara da danışabilirsiniz.

  4. Furkan

    Merhaba Mehmet Bey,
    Ben 2012 senesinde YÖK ün ‘ilk 500 üniversiteye direk denklik hakkı’ kesiti yönetmelikte mevcut iken sorarak, ilk 480. Olan NUST, Pakistana kayıt oldum, ( tıp bölümü). Pakistanda tıp eğitimi internlik yapılmadan 5 sene ve yabancı öğrencinin ülkesine dönüp internlik yapmasını öneriyor. Bu arada Cerrah Paşa tıp fakültesinin İstanbul üniversitesinden mahkeme kararıyla ayrıldığı gibi fakültem 2016 senesinde Pakistan Mahkemesinin kararıyla yeni kurulan ve ilk 1000 de olmayan bir üniversitenin bünyesine geçirildi. 2018 de mezun olunca dönüp başvuru da bulundum direk denklik beklerken beni YÖK bir sene bekletti ve eksik dosya diye Red etti ( Eksik dosya=internlik belgesi). 2019 da internlik yaptım ve 2020 başında tekrar başvurdum. Şu an korona ile birlikte 10 ay daha geçmiş bulunuyor. Bana STS ve staj kararı çıkardı. STS yi geçmiştim. 30 haftalık staj istiyor. Hastane de çok yüksek bir fiyat istiyor. Acaba hukuki bir süreç başlatılırsa, yönetmelikte de geçen Kayıt zamanında ki üniversitenin başarı sırasını ispat edebilirsem direk denklik alabilirmiyim ve 2018 in başında internlik yapmadığım gerekçesiyle göndermeyip önce tamam deyip, bir sene bekletip sonra 1 senelik internlik e göndererek zamanımı harcayan YÖK e tazminat davası açılabilir mi?

    Teşekkürler.

    1. Mehmet Sepin

      Merhaba sorunuz ayrıntılı bilgi içermekte, internet sitemizin iletişim kısmından ofisimize ulaşabilirsiniz.

    2. Mehmet Sepin

      Merhaba, konuya ilişkin avukat ile iletişime geçebilirsiniz iletişim kısmından ofisimizle de iletişime geçebilirsiniz.

  5. Ahmet

    Merhaba
    En son e-devlette “diploma teyidiniz yapılmıştır” kararı var. Bu ne anlama geliyor? Teşekkür ederim.

  6. Volkan

    Merhaba denklik evrakları mı verdiğim tarihten itibaren 4 yıl geçti hala sonuçlandırmadılar. Denklik işlemlerini belli bir zamanda sonuçlandırmak gibi bir zorunluluklar yokmu. Bununla ilgili dava açabilirmiyim

    1. Mehmet Sepin

      Oldukça beklemişsiniz. Dava açma hakkınız bulunmaktadır.Dava açmak isterseniz iletişime geçebilirsiniz

  7. Anıl

    Merhabalar. 2009 yılında YLSY bursunu kazandım ve bu bursla 2011 yılında YÖK’ten bu burstan o üniversitede yararlanabileceğime dair bir belge alıp eğitime başladım. Eğitimi Postgraduate Certificate belgesi alarak tamamladım. Bu belgenin YÖK’ten tezsiz yüksek lisans olarak tanınmamısı durumunda dava açabilir miyim?

    1. Mehmet Sepin

      eğitimin ve belgenin içeriğini görerek yorum yapılabilir. Post graduate farklı anlamlara gelebilmekte , yurt dışında çok farklı post-graduate eğitimleri bulunmaktadır. Yüksek lisans sonrası – doktora sonrası farklı farklı türleri bulunmaktadır. Ülkelere göre de farklılılık göstermektedir. Tüm lisansüstü eğitim için böyledir. Örneğin Birleşik Krallıkta , özellikle İngiltere ve İskoçya ‘da 3-4 farklı yüksek lisans türü vardır. İngiltere’de hukuk doktora bursu teklifi zamanında kazanmış olduğum için şunları söyleyebilirim. Bizim bildiğimiz 2 yıllık yüksek lisans Master of Philosophy ‘dir . Ancak 1 yıllık LLM gibi , kredi ve yazılan tez , essay kelime sayısına , alınan dersler ve derslerin hangi seviyeden alınmasına göre dahi 1 yıllık yüksek lisanslar kendi arasında farklılık göstermektedir.

  8. Berrin

    Merhabalar 2018 yılında Türkçe eğitim veren tanirnirligi olan bir üniversiteye kayıt işlemi yaptırdım pandemiden dolayı 2 yıl üniversiteye gidemedim kayıtlı olduğum okula online devam ettik akabinde kalan 2 yılı düzenli günleri tamamliyorum akabinde okula devam ediyorum mezun olucam bir çok görüştüğüm kişi denklik konusunda sorun yaşadım tanirnirligi olmasına rağmen denklik işlemlerinde sorun yasarmiyiz öneriniz nedir

    1. Mehmet Sepin

      Evralarınızı , yurt dışı kalış sürelerinizi, transkriptlerinizi görmeden, incelemeden yorum yapamayız.

  9. Füsun Coşkun

    Says kararı verilen bir diplomaya itiraz edilirse ret gelebilirmi

    1. Mehmet Sepin

      Mesajınız tam anlaşılamadı Says derken neyi kastetmektesiniz.

    2. Mehmet Sepin

      Says kararı ile SYBS kararı sormak istiyorsanız , itirazınızın konusu ve talebiniz nedir ?

Leave a Comment