TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMI DANIŞTAY YÜRÜTME DURDUMA KARARI VE SONUÇLARI

AŞAĞIDAKİ MAKALEMİZDE 19 ŞUBAT 2021 TARİHLİ ÖSYM TERCİH SONUÇLARI ARDINDAN GÜNCELLEME YAPILMIŞTIR!!!!!!!

KPSS 2020/7 tercihlerinde, kamu görevlisi olanların tercih yaptırılmamasına ilişkin açılan dava bilindiği üzere tarafımızca açılmış, avukatlığını yapmış olduğumuz davada 19 ŞUBAT 2021 TARİHLİ ÖSYM TERCİH SONUÇLARI‘na göre Mayıs ayındaki yapılmış olunan yerleştirilmelerdeki en küçük puan esas alınarak, avukatı olarak açmış olduğumuz dava kamu görevlilerinin tercih yaptırılmamasına ilişkin kararın yürütmesinin durulması ardından, 2021 yılı Ocak Ayı içerisinde tekrardan kadro tercihlerinin açılması ile sonuçlanmıştı. Ancak ÖSYM KILAVUZDA YER ALMADIĞI HALDE, MAYIS 2020 TARİHDEKİ YAPILMIŞ OLAN ALIMDAKİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINDAKİ EN KÜÇÜK PUANLARI TABAN PUAN OLARAK BELİRLEMİŞTİR. ANCAK BU DURUMA İLİŞKİN MEVZUAT OLARAK BİR DAYANAK GÖRÜŞÜMÜZCE BULUNMAMAKTADIR. BU SEBEPLE, TABAN PUAN UYGULAMASINDAN MAĞDUR OLAN KİŞİLERİN DAVA AÇMA HAKLARI BULUNMAKTADIR. !!!!

9 Mayıs 2020 CUMARTESİ Resmî Gazete  yayınlanan 2506 Karar Sayılı CUMHURBAŞKANI KARARI uyarınca; 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200509-23.pdf

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar ‘da değişiklik yapılarak Geçici 19. Madde ile Tarım ve Orman Bakanlığınca 2020 yılı içerisinde, Sözleşmeli Personel Alımında ÖSYM Başkanlığı tarafından doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme sonuçlarına göre istihdam edilecek sözleşmeli personel alımlarında, hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan atanamayacağı hakkında düzenleme yapılmıştır. 

Buna göre yalnızca 2020 yılı atamalarına ilişkin güncel olarak ve ilan edilen 2020 yılı içerisindeki yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığınca ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme sonucu istihdam edilecek SÖZLEŞMELİ PERSONEL alımlarına kamu kurum veya kuruluşlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapan kişilerin atanamayacağına ilişkin bir düzenlemedir. 

Söz konusu halen kamu görevlisi olanların, ÖSYM tarafından yapılacak Tarım ve Orman Bakanlığı Sözleşmeli personel alımına tercih yapamamaları, atanamamalarına ilişkin düzenleme Türkiye’deki tüm kamu personeli alımına ilişkin hukuki rejimini ve alım şartlarına zıt olarak değişiklik yapmıştı. Zira diğer Bakanlık ve Kuruluşlara alım yaparken böyle bir sınırlama olmazken yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı için böyle bir sınırlama konulmuş olması Anayasa’ya, Devlet Memurları Kanunu’na aykırıdır. Zira halen kamu görevinde bulunanın yeniden başka kuruma atanmasına ilişkin, personel alımlarında tercih yapmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Düzenleme kişinin kaç yıl önce kamu görevine girdiğine ilişkin yıl sınırı gözetmeksizin, 2020 yılındaki alımı yapılacak olan tüm ÖSYM vasıtasıyla yapılacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı için uygulanmaktaydı.

Konu ile ilgili kararın hukuka aykırılıkları ile ilgili ayrıntılı geçmişte yayınladığımız bilgilendirme amaçlı makalemize şu linkten ulaşabilirsiniz; https://avukatmehmetsepin.com/tarim-ve-orman-bakanligi-sozlesmeli-personel-alimi-cumhurbaskanligi-karari/

Ancak Ankara Barosu avukatlarından, Av. Mehmet Sepin tarafından müvekkili için açılmış olan iptal davası sonucu söz konusu düzenlemenin, Danıştay kararı ile yürütmesinin durdurulması hakkında karar verilmiştir. Söz konusu sınırlama sebebiyle Tercih yapamayanlar için, KPSS 2020/7 kılavuzunda yer alan kadroların tamamının yeniden tercihe açılarak , tercih yapma hakkı tanımıştır. Tercih yapıp da ataması gerçekleştirilmeyen için ise atamalarının yapılma hakkı doğmuştur. Söz konusu karara karşı doğrudan Danıştay’da açılması gerekirken, bazı davaların her nasılsa idare mahkemelerinde yalnızca bireysel ÖSYM tercihi yapamama veya Bakanlığın atama yapmama bireysel idari işleme karşı  açıldığını görülmüştür. Oysa ki bir Cumhurbaşkanı Kararı’na dayanan işlem iptal edilebilmesi için, bireysel idari işlem ile Cumhurbaşkanı Kararı BİRLİKTE iptali istenilerek dava açılması gerekmektedir.  İdare Mahkemesi veya bir Bölge İdare Mahkemesi Cumhurbaşkanı Kararı’nı iptal etme veya yürütmesinin durdurması yetkisi yoktur. Bu sebeple yürürlükte ve geçerli olan bir Cumhurbaşkanı Kararına karşı dava açılması durumunda dava kişinin hak ihlali olup olmadığına bakılmaksızın reddedilmesi sonucunu normalde doğurmaktadır. Ancak neyse ki Danıştay’da tarafımızdan açılmış olunan davamızda yürütmenin durdurulma kararı verildiği için, henüz kararı çıkmamış olan idare mahkemeleri de dayanak düzenleyici işlem olan Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürütmesinin durdurulmuş olması sebebi ile bireysel idari işlem için açılan dava için, verilmiş olan yürütme durdurma kararlarında tarafımızdan Danıştay’da açılmış olan iptal davasında yürütme durdurma kararı verilmesi gerekçe olarak gösterilmiştir. Burada pek çok kişinin hatalı olarak kullandığı, Danıştay’da açılmış olan iptal davasında yürütme durdurma kararı verilmesi gerekçe olarak gösterilmesi, bir emsal gösterme değildir. Bu kararın esasına oluşturan dayanak karar olan , yürütme durdurma kararıdır. Zira bu söz konusu tarafımızca açılmış olan davada Danıştay kararı olmasaydı. İdare Mahkemeleri esasa ilişkin bir yürütme durdurma kararı veremeyecek ya da görevsizlik kararı vermeleri söz konusu olacaktır.

Söz konusu tarafımızca yürütmesi durdurulan karar sonucu ÖSYM tarafından tekrar bir merkezi yerleştirilme yapılmıştır. Görüşümüzce tercihlerin yazılı olarak alınması, olası yaşanabilecek sorunları önleyebilecekti, ancak tercihler yine internet üzerinden merkezi tercih sistemi ile yapılmıştır. Bu sebeple yaşanacak hak kayıpları sonucu kişilerin yeniden dava açma hakkı bulunmaktadır. İleride doğacak çeşitli ihtimaller sebebiyle, müvekkillerimiz adına ayrıca ÖSYM’ye idari başvurularımız yapılmıştır. Buna göre ÖSYM ve Bakanlığı’nın hak kaybına uğratacak uygulamaları nedeniyle davaya ilişkin idari başvurularımız oluşturulmuştur. Bu noktada idareye yapacağınız başvurunun usulü ve içeriği önemlidir. Zira idari davada, idari başvuru davanın içeriğini ve esasını oluşturacaktır. İdari yargıda işinize yaramayacak bir başvuru açılan davayı kazansanız da sonuç olarak, işinize yaramayacak bir karar elde etmenizle sonuçlanacaktır. Bu sebeple, bu noktada idari dava avukatı , idari davalarda uzmanlaşmış bir avukattan destek almak faydalıdır.

TAZMİNAT HAKKI

Söz konusu düzenleme sebebiyle atanamayanlar açısından, atanma talebinin reddinden mahkeme kararı atamanın gerçekleştirilmesi tarihine kadar maaş farkı, mahkeme masrafları gibi kayıplar olayın MADDİ TAZMİNAT boyutunu oluştururken; yaşanan bu durum ise başlı başına olayın MANEVİ TAZMİNAT boyutunu oluşturmaktadır. İdari yargıda tazminat özel hukuktaki gibi olmaması sebebiyle farklı talep içeren dilekçelerle tazminata ilişkin tam yargı davaları açılmalıdır. Aksi takdirde tazminatın kısmı kabul, kısmı reddi halinde, red edilen kısım için karşı vekalet ücreti ödenmesi söz konusu olacaktır. İdari yargıdaki tazminat davalarında, özellikle tazminat talepleri idari yargı ilkeleri ve içtihatları doğrultusunda değil de iş hukukundaki emsal alacaklar gibi hesaplandığı, düşünüldüğü ve buna göre tazminat talep edildiği görülmektedir. Bu sebeple idari dava avukatı dan , ya da daha doğru ifade ile idari davalarda uzmanlaşmış bir avukata danışmanız faydalıdır.

MEMUR OLMAYANLARA TERCİHLERİN KAPATILMASI

Ösym’nin sürekli hatalı uygulaması bir çok kişiyi mağdur etmiştir. 2020/7 KPSS tercihlerinde memur olanların bir kısmı Cumhurbaşkanı Kararı’na uyarak , tercih yapmayıp, tercih yapılmamasına ilişkin karara dava açmışlardı. Memurların büyük çoğunluğu ise , “kamu görevlisi değilim ” şeklindeki tercih ekranındaki kutucuğu işaretleyerek, kamu görevlisi olduğu halde , tercih yapıp yerleştirilmesi yapılmıştı. ÖSYM bunu önleyici önlemleri alabilirdi almadı. Olması gereken eğer bir Cumhurbaşkanı Kararı , düzenliyici işlem varsa hukuka aykırı olsa da iptal ettirilene, yürütmesi durdurulana kadar geçerlidir. Yani olması gereken, memur olanların memur değilmiş gibi tercih yapmalarına herkesin eşit şekilde engel olarak, CB kararının iptal ettirilmesi, yürütmenin durdurulması sonucu yeniden tercihlerin alınmasıdır. Kaldı ki almış olduğumuz yürütme durdurma kararı sonucu da 2021 Ocak ayında aynı kadrolar tekrar tercihlere açılmıştır. Ancak Mayıs ayındaki alımda ise ÖSYM ‘nin bu kusurlu davranışı memur olmayanların aleyhine olmuştur. Memur olup- olmamasını sadece tercih ekranı başındaki kişinin beyanına bırakması sonucu , memur olan kişinin de tercih yapması puanların yükselmesine neden olmuştur. Belki de atanabilcek bazı kişiler atanamamıştır. Bu kişilerin de dava hakkı bulunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı , Tarım ve Orman Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Danışta Yürütme Durdurma Kararı

Tarım ve Orman Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Danıştay Kararı

                                                                                                                                                                                 Av. Mehmet SEPİN

2 Thoughts to “TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMI DANIŞTAY YÜRÜTME DURDUMA KARARI VE SONUÇLARI”

  1. Böyle güzel bir makaleyi paylaştığın için teşekkürler.

  2. Engin

    Davada son durum nedir

Leave a Comment