YURT DIŞINDAN KKTC ‘YE YATAY GEÇİŞ DENKLİK DAVALARI

Yurt dışında eğitime başlamış olup da Türkiye’ye veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yatay geçiş yapan öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından denklik sorunu yaşamaya başladıkları görülmektedir. Lisans eğitimine yurt dışında başlamış olup, yurt dışından Kıbrıs’a yatay geçiş denklik başvuruları , yani yurt dışından KKTC’ye yatay geçiş yapmış olup da denklik başvurusu yapanların, yapmış oldukları denklik başvuruları yurt dışından usulsüz yatay geçiş yapıldığı gerekçesi reddedildiği görülmektedir. YÖK’ün usulsüz yatay geçiş sebebiyle denklik başvurularını reddetmesi durumuna ilişkin temel hatalar bulunmaktadır. ( Not: KKTC’de başka bir devlet olmasına rağmen Türkiye’nin garantör ülke olması sebebiyle ve de bu makalede anlam kolaylığı açısından ” yurt dışından Kıbrıs’a yatay geçiş ” ifadesi kullanılacaktır)

Öncelikle yurt dışında eğitime başlanılmasına ilişkin bilgi kirliliği bulunmaktadır. Gemişte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın yurt dışı eğitimine başlanılmasına ilişkin olarak , Türkiye’de uygulanmış olduğu taban puan ve bölümlere göre sıralama şartlarına ilişkin kararların aynısını yurt dışı eğitimine başlamayanlar için de denklik başvurularında da şart koşacağına ilişkin karar alınmıştı. Ancak bu kararların tamamı KALDIRILMIŞTIR!!! Ancak her nedense yatay geçişlere ilişkin davalarda davalı kurumun cevap dilekçelerinde halen bu kararlar varmış gibi gösterildiği ve mahkemeler için yanlış algı oluşturmaya yönelik iddialar olabilmektedir. Oysa ki yurt dışı eğitimine ilişkin geçmişte getirilmiş olan baraj puan ve mühendislik, tıp, hukuk, diş hekimliği gibi bölümler için ÖSYM sınavında ilgili sıralamalara girme şartı kararı GERİ ALINMIŞTIR. Üstelik bu karar yeni alınmamıştır. Geri alındığına ilişkin YÖK’ün kararları da elimizde mevcuttur. YÖK bu kararları geri alındığını kendi internet sitesinde de karar numarası zikrederek, tabiri caiz ise üstü kapalı bir şekilde geri aldığını duyurmuştur. Ancak GERİ ALMA KARARININ AYRINTILI TAM METİN KARARLARI MEVCUTTUR, BU KARARLARI MAHKEMEYE TARAFIMINZDAN SUNULMAKTADIR. Yurt dışından KKTC’ye yatay geçiş denklik davaları , yurt dışından Türkiye’ye yatay geçiş denklik , yurt dışından usulsüz yatay geçiş davalarında , mutlaka yürütme durdurulma talep edilmelidir. Zira yurt dışından usulsüz yatay geçiş sebebiyle kayıt silme durumunda öğrencinin zararı büyük olmaktadır. Yürütme durdurma kaç günde çıkar? Yürütme durdurma kararı için asgari bir süre bulunmamaktadır. Davalı idareden cevap istemeden, yürütme durdurma durdurma kararı verilirse 2 gün ila 15 gün içinde de yürütme yürütme durdurma kararı verilebilmektedir. Tabi ki bu durum mahkemenin iş yoğunluğuna göre de değişmektedir. Karşı taraftan, davalı idareden savunma istenmesinin ardından, yürütme durdurma kararı verilmiş ise , savunmanın ardından yürütme durdurma kararı verilir. Üniversite kayıt silme davası , yurt dışından usulsüz yatay geçiş yapılması sebebiyle kayıt silme davası gibi durumlarda, eğitim hakkı sebebiyle savunma istenmeden yürütme durdurma kararı verilebilmektedir. Aşağıdaki mahkeme kararımız yurt dışından Türkiye’ye usulsüz yatay geçiş yapılması sebebiyle kayıt silme işlemine karşı açılmış davadır. Yurt dışından usulsüz yatay geçiş sebebiyle kayıt silme işlemine karşı dava açılmış ve üniversite kayıt silme işlemi iptal edilmiş , üniversite kayıt silme işlemi iptal edilmesi ardırdan kişi eğitimine devam etmiştir.

Ancak yurt dışından KKTC’ye yatay geçiş denklik veya yurt dışından Türkiye’ye yatay geçiş denlik başvurularına ilişkin sorunlar bununla da bitmemektedir. YÖK geri aldığı yukarıda bahsi geçen bu kararları, yatay geçişler için devam ettirdiğine ilişkin kararlar almaktadır. Ancak bu durumda öncelikle kişinin yurt dışına ilk kez lisans eğitimine başladığı ve KKTC’ye yatay geçiş yaptığı tarih veya yurt dışından Türkiye’ye yatay geçiş yaptığı tarihlerin de önemi vardır. YÖK’ün buna ilişkin muafiyet kararları bulunmaktadır. Bu kararlar da fazla sayıda mevcuttur. Ancak YÖK bu kararları maalesef yayınlamamaktadır. Ancak bu kararlar da elimizde mevcut olup mahkemeye sunulmaktadır.

Yurt dışından KKTC’ye yatay geçiş denklik başvurularında, denklik usulsüz yatay geçiş kararları öncelikle normlar hiyerarşisine aykırıdır. Çünkü öncelikle Türkiye’de yatay geçiş hükümleri tek tipte düzenlenmemiştir. Ancak YÖK’ün yurt dışından usulsüz yatay geçiş gerekçesi ile vermiş olduğu denklik başvurusuna ilişkin kararlar da sanki tek tip bir hukuki düzenleme ve tep tip bir yatay geçiş türü varmış gibi esas aldığı görülmektedir. YÖK yurt dışından Türkiye’ye yatay geçişe ilişkin ÖSYM bölüme ilişkin taban puan ve sıralama puanı kararlarını uygulamaktadır. Bu kararlar yatay geçişe ilişkin olarak kaldırılmamış olsa da yatay geçişlerde tek hukuki geçerli yol ÖSYM taban puanı ve sıralama kararları değil, NOT ORTALAMASI İLE YATAY geçişte geçerlidir. Üstelik normlar hiyerarşisi gereği de NOT ORTALAMASI İLE YATAY GEÇİŞ geçerliliğini korumaktadır.

Ayrıca DGS sınavı ile yurt dışından yatay geçişe ilişkin idari davada mahkeme, ön lisan okuyup yurt dışında lisans tamamlama eğitimi sırasında yatay geçiş yapan kişinin usulsüz yatay geçişe ilişkin davada davacı haklı bularak işlemi iptal etmiştir.

Tarafımızca açılmış olan davada. yurt dışında eğitime başlamış olup Türkiye’ye tıp fakültesi yatay geçişi yapmış olup da usulsüz yatay geçiş yaptığı gerekçesi ile dava konusu olayda mahkeme YÖK’ün taban puan, sıralama kararını dikkate almamış ve idari kararı iptal etmiştir. Yurt dışından usulsüz yatay geçiş kararları için çok önemli emsal bir karardır. Karar uygulanmıştır.

Yurt dışından usulsüz yatay geçiş emsal kararı aşağıdadır.

One Thought to “YURT DIŞINDAN KKTC ‘YE YATAY GEÇİŞ DENKLİK DAVALARI”

Leave a Comment