yabancilar icin ikamet izni

SINIR DIŞI EDİLME KARARI DAVALARI

Kimler Sınır Dışı Edilir? (Deport Kararı)

Mevzuatta çeşitli sebeplerle sınır dışı edilmesine ilişkin hükümler yer almaktadır. Sınır Dışı  Edilme ( Deport Kararı ) sebepleri aşağıdaki şekilde genel olarak özetlenebilir;

  • İşlediği suç nedeniyle belirli sürelerin üzerinde hapis cezasına mahkum edilenler, sınır dışı, deport edilir.
  • Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar, sınır dışı edilir, hakkında deport kararı alınır.
  • Türkiye’ye giriş, vize ve oturma izinleri için yapılan işlemlerde yanlış bilgi ve belge verenler sınır dışı edilir, haklarında deport kararı alınır.
  • Türkiye’de yerleşimi veya ikameti sırasında geçimini yasadışı yollardan sağlayanlar,
  •  Kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar,
  • Vize veya vize muafiyeti süresini mevzuattaki belirtilen süreyi aşanlar veya vizesi iptal edilenler,
  • Oturma izinleri iptal edilenler, sınır dışı edilir
  • Oturma izni süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir bir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini mevzuatta gösterilen süreden daha fazla ihlal edenler,
  • Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit olunmuş kişiler,
  •  Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler,
  • Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye giriş yaptığı anlaşılanlar
  • Uluslararası koruma başvurusu reddedilen kişiler hakkında sınır dışı edilme, deport kararı verilir .
  • Oturma izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, Türkiye’den çıkış yapmayanlar,

Sınır dışı edilmek suretiyle haklarında deport kararı alınır. Sınır dışı edilme , deport kararına karşı dava açabilirsiniz. Sınır dışı edilme kararına karşı dava için bir avukat tarafından yardım almanız faydalıdır.

SINIR DIŞI EDİLME KARARI ( DEPORT KARARI ) TAHDİT KODLARI

TAHDİT KODLARI

KODU    SÜRE                                                       AÇIKLAMA
V 84 10 GÜN İÇİNDE İKAMET İZNİ ALMAK ŞARTI İLE GİRİŞ YAPANLAR
V 69 İKAMET İZNİ İPTAL EDİLENLER
V 71 ADRESTE BULUNAMAYANLAR
V 77 AHISKA TÜRKÜ OLMADIĞI HALDE MÜRACAAT EDENLER
O 100 5 YIL GİRİŞİ BAKANLIK İZNİNE TABİ
G 78 SÜRESİZ BULAŞICI HASTALIK TAŞIYAN YABANCILAR
Ç 113 2 YIL YASADIŞI GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPANLAR
Ç 114 1 YIL HAKLARINDA ADLİ İŞLEMLER YAPILANLAR
Ç 115 1 YIL CEZA EVİNDEN TAHLİYE OLAN YABANCILAR
Ç 116 1 YIL GENEL AHLAK – KAMU SAĞLIĞINI TEHDİT EDENLER
Ç 117 1 YIL PARASIZ KAÇAK ÇALIŞANLAR
Ç 118 5 YIL İKAMET İZNİ GEÇERSİZ KILINANLAR
Ç 119 5 YIL KAÇAK ÇALIŞMAKTAN VERİLEN PARA CEZASINI ÖDEMEYENLER
Ç 120 5 YIL VİZE İHLALİ – İKAMET İHLALİNDEN KAYNAKLANAN PARA CEZASINI ÖDEMEDEN ÇIKANLAR
Ç 135 5682 SKM İDARİ PARA CEZASI
Ç 136 SINIRDIŞI SEYAHAT MASRAFLARI
Ç 137 TERKE DAVET EDİLEN YABANCILAR
Ç 138 İNAD YOLCU
N 99 SÜRESİZ GİRİŞİ İNTİZANLI VİZEYE TABİ

Bu kodlar hakkında ayrıntılı bilgi ve bu kodlar sebebiyle sınır dışı edilme kararı davası açmak hakkında ayrıntılı bilgi için bir avukata danışmanız faydalıdır.

SINIR DIŞI EDİLME –  DEPORT  KARARINA KARŞI NELER YAPILABİLİR ?

Sınır Dışı Edilme Kararı İtirazı Etme ( Deport Kararı İtiraz Etme ) ,

Sınır Dışı Edilme Kararı Dava ( Deport Kararı Dava ) :

Sınır Dışı Edilme Kararı ( Deport Kararı, Deport Cezası) , yabancının Türkiye sınırları içinde yasal yükümlüklerini yerine getirmemesi veya kanuni düzenlemeler ile öngörülmüş yasaklara uymaması sonucunda verilir.

Deport kararı veya sınır dışı kararı, 6458 Sayılı Kanun’un 53.maddesi kapsamında Göç İdaresi ‘de aynı kanun kapsamında yabancıların Türkiye’ye girişine en fazla beş yıl süreyle yasak konulabileceği belirlenmiştir. Bu süre her durum ve olay bakımından ayrıca belirlenir.

Yabancıların Türkiye’yi terk ederken vize ihlali yaptıkları süreye ilişkin para cezasını ödememeleri de çok sık karşılaşılan bir durumdur. İl Müdürlüğü’nün talimatıyla ya da valiliklerce kendiliğinden alınabilir. Yabancı hakkında konulacak giriş yasağı, 6458 Sayılı Kanun’da belirtildiği üzere 5 yıla kadar olabilir. Giriş yasağına ilişkin sürenin tespitinde idarenin çok geniş takdir yetkisi vardır

Ülkemizdeki yabancılar, çalışma izinlerinin bitmesi yada ikamet sürelerinin dolması ve yenilenmemesi gibi sebeplerle haklarında sınır dışı kararı ( deport kararı ) alınabilir.  Ayrıca terör örgütü bağlantıları gibi farklı nedenlerle alınan sınır dışı kararlarının temelinde İçişleri Bakanlığı tarafından Ç120, G 87, gibi farklı tahdit kodları ile sicil ve şerhler oluşturulur. Her bir tahdit kodu sebebiyle sınır dışı kararı ( deport kararı )  alınması hakkında izlenecek yol ve hukuki süreç birbirinden farklıdır. Sınır dışı edilme kararı davası açarak, sınır dışı edilme kararı iptal ettirilebilmektedir.

Sınır Dışı Edilme ( Deport Kararına ) Karşı Yapılabilecek Neler Yapılabilir? Sorusuna Cevap Olabilecek Başlıca Hukuki Yollar;

1-) Sınır dışı edilme, deport kararına karşı idari başvurular yapılarak itiraz sonucu karar ortadan kaldırılabilir.İl göç idaresi sınır dışı edilme itirazı  ( göç idaresi report kararı itirazı ) veya sınır dışı edilme bakanlık itirazı yapılabilir.

2-) Bazı sınır dışı edilme sebepleri , deport sebepleri gerekçesi ile hakkında sınır dışı edilme kararı alınan kişiler için bazı istisnai vize ( meşruhatlı vize )  kararları aldırılarak kişinin Sınır Dışı Edilme, Deport Kararı kaldırılarak Türkiye’ye girişi sağlanabilir.

3-) Sınır Dışı Kararı, sınır dışı edilme kararı ( deport kararı ) da bir idari işlemdir . Her idari işlem gibi süresi içerisinde dava açılarak karar ortadan kaldırabilir. Deport kararı idari iptal davası açılarak sınır dışı kararı ortadan kaldırılabilir. Kural olarak deport kararının iptali için dava açılması yabancının ülkeden sınır dışı edilmesine engel olur. Bu halde yabancı mahkeme kararını verene kadar ülkeden çıkarılmaz. Ancak istisna durumlarda yabancı dava açsa da dava devam ederken sınır dışı edilebilir.

2016 yılında yapılan bir değişiklikle bazı kişiler bakımından mahkeme kararı beklenmeden sınır dışı işlemlerinin başlatılabileceği ifade edilmiştir. Bu kapsamda 6458 Sayılı Kanun’un 54.maddesinin b,d,k bentlerindeki,

>Terör örgütleriyle ilişkili olanlar,

>Kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı bakımından tehdit oluşturanlar,

>Uluslararası kurum ve kuruluşlarca terör örgütleriyle bağlantılı oldukları değerlendirilenler,

bakımından sınır dışı işlemlerinin başlatılması için mahkeme kararı beklenmez.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce yabancılar hakkında uluslararası terörizmle bağlantı olmak ya da devlete karşı suçlarda G87, Ç114 gibi kodlar konulabilmektedir. Bu kodların kaldırılabilmesi için de idare mahkemesinde mutlaka sınır dışı edilme davası açılması gerekmektedir. Sınır dışı edilme davası avukat yardımı almanız faydalıdır.

SORULARINIZI AŞAĞIDA SORABİLİRSİNİZ;

Leave a Comment